Brengt je in beweging!

Nieuws

Wereld Slaapdag 2025

Gepubliceerd op woensdag 12 maart 2025

Wereld Slaapdag (ook wel World Sleep Day) is een internationale campagne van de World Sleep Society. Hiermee willen ze wereldwijd aandacht vragen voor de impact van slaaptekort. Elk jaar heeft Wereld Slaapdag een ander thema en in 2025 is het thema Make Sleep Health a Priority.

 

Waarom is slaap belangrijk?

Wat het jaarlijkse thema ook is, met deze dag van de slaap willen experts ons eraan herinneren hoe belangrijk slaap is. Niet alleen voor je mentale gezondheid, maar ook zodat je de hele dag energie hebt. Zie slapen als het dagelijks onderhoud voor je brein: het verwerkt informatie, ruimt ‘mentale rommel’ op en zorgt ervoor dat je fris wakker wordt. En dat is precies waar Wereld Slaapdag op hamert.

En nu horen we je wel denken: “Ik functioneer prima op minder dan 6 uur slaap”. Maar is dat wel echt zo? Je verschijnt moe op werk, snauwt naar je collega’s, doet langer over een taakje dan normaal en bent gevoelig voor stress. Yep, dat zijn allemaal gevolgen van slaaptekort. Pas maar op, want straks leidt het nog tot een burn-out. Daarom is Wereld Slaapdag er om ons te herinneren aan het belang van slaap. Voor jezelf én voor je werk.

 

Wanneer is Wereld Slaapdag?

Wereld Slaapdag 2025 is op vrijdag 14 maart, maar de internationale dag van de slaap valt elk jaar op een andere dag. Namelijk de vrijdag voordat de lente begint.

 

5 tips om je slaap te verbeteren en elke nacht voldoende rust te krijgen

Tip 1. Creëer een avondroutine

Je brein krijgt graag seintjes dat het tijd is om naar bed te gaan. Zet daarom elke avond dezelfde stappen om je lichaam te laten weten dat het tijd is voor ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan een boek lezen of mediteren.

Tip 2. Houd een vast ritme aan

Ons brein en lichaam zijn gek op routine. Plan je werkdagen efficiënt in, ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Je slaap lekker inhalen in het weekend? Slecht idee. Als je meer dan 1,5 uur van je slaapritme afwijkt moet je lichaam je biologische klok weer aanpassen.

Tip 3. Schermen uit een uur voor het slapengaan

Ja, we snappen het, TikTokken in bed geeft ontspanning. Helaas stralen onze telefoons en laptops blauw licht uit dat de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) vermindert.

Tip 4. Beweeg en pak zonnestralen gedurende de dag

Bewegen en daglicht helpen met het aanmaken van de juiste hormonen. Probeer minimaal een uur per dag actief bezig te zijn. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar je werk of ga wandelen in de pauze met collega’s.

Tip 5. Geen cafeïne en alcohol in de avond

Een kop koffie maakt je alert en alcohol verstoort je slaap. Zelfs als je daarna makkelijk in slaap valt, slaap je niet diep genoeg.

Recente nieuwsitems